60 mm Hexa-sten, en bra maskinläggningssten.
Första maskinlagda ytan med 60 mm Hexa-sten
Vi fick möjligheten att pröva maskinlägga S:t Eriks nya Hexa-sten – som mäter 60mm i höjd – vid Mekonomen i Kil. Sedan tidigare har vi stor erfarenhet av att lägga 80mm och 100mm Hexa-sten och nu var första gången vi prövade att maskinlägga denna till vikt och format mindre sten. Fungerade det att greppa stenen med våra lyftok? Fick vi andra problem i hanteringen, eller vann vi rent av något annat med den nya stenen?
Den för oss omtyckta Hexa-stenen – som vi ofta lägger vid större maskinläggningsprojekt – har nu krympt till ytterligare ett format i familjen Hexa-sten. S:t Eriks har nu börjat producera 60 mm Hexa-sten som komplement till de befintliga 80mm respektive 100mm höga stenarna.
Tid för utvärdering
Vi ser massor av fördelar i det något mindre formatet, som exempelvis att det blir fler stenar per pall – vilket för oss – resulterar i en mindre omfattande hantering av pallar. Det finns också en vinst i att tjockleken är lättare att kapa genom, vilket återigen genererar en vinst i tid. Funderingarna har rört sig om hur det kommer gå med maskinläggnings-oket? Går det att greppa en tunnare sten lika lätt och kommer det gå att lägga stenarna lika snabbt?
Perfekt för personbilstrafik
Äntligen gavs tillfälle att lägga den nya stenen vid Mekonomens nya lokaler i Kil. Med en yta på totalt 1600m2 fick vi en perfekt möjlighet att utvärdera läggningsarbetet med stenen och hur det fungerar för oss. Ytan som skall hårdgöras är också synnerligen lämplig för den billigare 60mm-stenen, då det nästan uteslutande är personbilar (fordonsklass 2) som kommer rulla på beläggningen.
Vi startade vårt arbete med att justera bärlagret bestående av väggrus (fraktion 0-18) med vår Probst Powerplan, för att sedan lägga ut stenmjölbädden med samma maskin. Därefter lade vi all sten och avslutade med att foga och gå över hela ytan med markvibrator, allt som allt tog det 6 dagar från etablering till färdig yta (bilder på arbetet finns nedan).
Utvärdering
Hur har det fungerat med läggningsarbetet och all hantering med logistik runt läggningen och den nya stenen? Hur ser vi på stenens framtida marknad? Jag stolpar upp för och nackdelar sett ur ett hanteringsperspektiv först:
+ Mindre tung sten att arbeta med vid handläggning, där vi inte kan komma åt och lägga med maskin.
+ Mindre massa att kapa genom, mer tid till annat arbete.
+ Fler sten/pall skapar ett mindre logistikflöde och ger tid till annat arbete runt läggningen.
– Vid läggning med maskin måste man greppa stensjoket försiktigare för att klämma åt på ett bra sätt. Det gör att det tar något längre tid att lägga stenen.
= Trots att det tog något längre tid att lägga 60mm-stenen så tog arbetet i sig inte längre tid än normalt eftersom vi vann tid i kapning, materialhantering och enklare läggning för hand.
En habil sten passande för parkeringsytor
Vi ser det här som ett perfekt komplement till de befintliga stenarna, och stenens pris gör att vi tror fler kan vara intresserade av att få sin yta hårdgjord med marksten som underlag. 60 mm hög Hexa-sten har definitivt visats sig vara en duglig sten och gör sig oerhört bra på ytor med en mindre mängd tung trafik, exempelvis industriytor (liknande Mekonomen) och parkeringsplatser.